Nørrevængets historie

Historien bag

Med inspiration fra Le Corbusier

Forhistorien bag Kollektivhuset Nørrevænget udspringer af Le Corbusiers boligprojekt Unitè d`Habitation i Marseille. Tanken var at skabe en ”superblok” med lejligheder beliggende isoleret i parklignende etableringer – med alle livets fornødenheder tilgængelige indenfor bygningen.
Huset skulle have sit eget liv – fysisk og socialt – med butikker, saloner og serviceenheder så som vuggestuer, børnehaver og rekreative faciliteter (swimmingpool o.l.).

Nørrevængets tilblivelse

Med inspiration fra dette projekt stod Nørrevænget klar i september 1959. Ikke i sammen skala og udformning som Unitè d`Habitation, men bygget på de samme principper om et åbent byggeri med masser af lys, fællesskabsorienterede områder og de vigtigste fornødenheder. I dag nyder beboere i særdeleshed godt af den store lukkede have. Det store grønne område har også stor betydning for, hvordan lejlighederne og bygningen opleves indefra, da udsigten til haven skaber en ro og en forbindelse med årstidernes skifte. Nørrevænget er en stor bygning, men alle områder forbinder sig til naturen udenfor. En oase og et åndehul midt i byens vrimmel. 

Nørrevænget er oprindelig bygget med 101 lejligheder. I dag er nogle af husets lejligheder lagt sammen for at boligen imødekommer ændrede boligbehov. Nørrevænget består således i dag af 88 lejligheder. De fælles faciliteter indebærer først og fremmest vores professionelt køkken med fælles spisesale. Yderligere er der fælles læsestuer, selskabslokaler og gæsteværelser. Et bibliotek, der drives på frivillig basis af engagerede beboer. Naturligvis indgår der også fælles vaskeri, rulle- og tørrerum.

Et enestående fællesskab

At Nørrevænget ved sin tilblivelse er bygget på fællesskabsorienterede principper skinner stadig tydeligt igennem i det liv, som leves her i bygningen. Det, at vores professionelle køkken tilbyder middage som beboere kan nyde i fællesskab i spisesalen, betyder, at vores beboere kender hinanden, kommer hinanden ved og engagerer sig i hinanden. Det har stor indvirkning på, hvordan fælles aktiviteter udfolder sig i resten af bygningen og i beboernes foreningsliv. Beboerne her i huset er flittige til at arrangere udflugter og aktiviteter i fællesskab. Det er én af de ting, som gør Nørrevænget til et helt særligt byggeri og bofællesskab.

Unitè d`Habitation Bofællesskab Nørrevænget Vejle